Tipy na rýchle recepty nielen pre dvojčatá

Zeleninová polievka pre detičky

Či už svojim kuchárskym umením ašpirujete na michelinskú hviezdu alebo je varecha váš úhlavný nepriateľ, varenie pre deti od istého veku jednoducho musíte vtesnať do svojho nabitého programu. Okrem toho, že jedlá pre malých hladošov by mali byť zdravé a dostatočne výživné, určite nemáte čas tráviť pri hrncoch celé hodiny. Prinášame vám preto inšpiráciu v podobe niekoľkých rýchlych receptov, vďaka ktorým budú vaše deti sýte a vám zostane nejaká tá minútka na iné povinnosti alebo dokonca na oddych.

Polievka ako základ

Rýchla zeleninová

Ingrediencie:

  • 1 balíček mrazenej zeleniny /mrkva, hrášok, karfiol,…/
  • maslo
  • drobné cestoviny
  • štipka soli
  • čerstvá petržlenová vňať

Zeleninu krátko orestujeme na kocke masla, pridáme štipku soli a zalejeme horúcou vodou. Varíme na miernom ohni asi 15 minút, prisypeme cestoviny. Tesne pred odstavením pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Starším deťom môžeme výraznejšie ochutiť.

Krémová tekvicová

Ingrediencie:

  • 1 menšia tekvica Hokkaido
  • 2 stredné zemiaky
  • 1 menšia cibuľa
  • štipka soli
  • 1 dl smotany na varenie

Tekvicu a zemiaky si očistíme a nakrájame na malé kocky. Na masle opražíme nadrobno nasekanú cibuľu, pridáme tekvicu, zemiaky, štipku soli a zalejeme horúcou vodou. Keď je zelenina mäkká, celú zmes rozmixujeme do krémovej konzistencie. Pridáme smotanu a krátko povaríme. Pre menšie deti môžeme namiesto smotany použiť sójové mlieko.

Výhodou tejto polievky je, že zeleninu môžeme ľubovoľne obmieňať. Tekvica sa dá nahradiť zeleným hráškom, brokolicou, mrkvou alebo bielou špargľou.

Paradajková polievka

Ingrediencie:

  • 0,5l paradajkového pyré
  • 3PL ryže
  • čerstvá bazalka
  • maslo
  • nastrúhaný syr

V hrnci privedieme k varu paradajkové pyré, pridáme trošku vody, ryžu a nasekanú bazalku. Keď ryža zmäkne, pridáme kúsok masla. Ochutiť môžeme štipkou soli a cukru. Na tanieri posypeme strúhaným syrom.

Karfiolová polievka

Ingrediencie:

  • ½ karfiolu
  • 2 zemiaky
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • maslo
  • majorán
  • mletá sladká paprika
  • štipka soli

Karfiol a zemiaky si nakrájame na drobno. Na masle opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme karfiol a zemiaky, štipku soli a štipku papriky. Zalejeme horúcou vodou a necháme variť do zmäknutia. Časť zemiakov a karfiolu si vyberieme a zvyšok polievky rozmixujeme. Všetko opäť zmiešame, pridáme pretlačený cesnak, trošku majoránu a krátko povaríme.

Hlavný chod

Rybka na masle

Ingrediencie:

  • 2 kúsky rybieho filé
  • maslo
  • soľ
  • rasca

Filé si umyjeme, osušíme, osolíme a posypeme rascou. Na panvici si roztopíme maslo, na ktorom filé sprudka opečieme z oboch strán. Podlejeme troškou vody a zakryté dusíme asi 15 minút. Podávať môžeme so zemiakovo-mrkvovým pyré.

Cestoviny s cuketovou omáčkou    

Ingrediencie:

  • 1/4 balíčka cestovín
  • 2 mladé cukety
  • maslo
  • 2PL smotany na varenie
  • bobkový list
  • nové korenie
  • štipka soli
  • strúhaný syr

Cestoviny si uvaríme podľa návodu. Cuketky si očistíme, nakrájame na kocky a krátko orestujeme na masle. Zalejeme horúcou vodou, pridáme bobkový list, nové korenie, štipku soli a varíme asi 10 minút. Bobkový list a nové korenie vyberieme a omáčku rozmixujeme. Pridáme smotanu na varenie a krátko povaríme. U menších detí môžeme smotanu nahradiť sójovým mliekom. Cestoviny prelejeme omáčkou a posypeme strúhaným syrom.

Zeleninové rizoto

Ingrediencie:

  • ½ balíčka mrazenej zeleniny /mrkva, hrášok, kukurica/
  • 1 hrnček ryže
  • maslo
  • štipka soli
  • štipka sladkej papriky
  • čerstvá petržlenová vňať
  • strúhaný syr

Ryžu si uvaríme podľa návodu. Zeleninu orestujeme na masle, pridáme štipku soli, červenej papriky, podlejeme vodou a zakryté dusíme do zmäknutia. Pred odstavením pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Zeleninu aj so šťavou vlejeme do ryže a dôkladne premiešame. Na tanieri môžeme posypať strúhaným syrom.

Kuriatko s hráškovým pyré

Ingrediencie:

  • 150g kuracích pŕs
  • ½ balíčka mrazený hrášok
  • maslo
  • soľ
  • 2PL smotana na varenie

Kuracie prsia rozkrojíme na dva medailónky, zľahka naklepeme, osolíme a sprudka opečieme na masle. Podlejeme vodou a zakryté dusíme asi 20 minút. Hrášok uvaríme v osolenej vode do mäkka, scedíme a rozmixujeme. Pyré môžeme zjemniť maslom a smotanou na varenie. Menším deťom smotanu vynecháme alebo nahradíme sójovým mliekom.

Dobrú chuť!

Fotografia: © BigStockPhoto.com

Ohodnotiť článok
[Spolu: 1 Priemer: 4]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.